НОВИНИ
Гина Кунчева - Графика2348

УРА ! В СОФИЯ ИМА ПЛОЩАД “ ГИНА КУНЧЕВА “

by / No Comments / 395 View / февруари 3, 2015

Гина Кунчева - Графика2348

УРА ! В СОФИЯ ИМА ПЛОЩАД “ ГИНА КУНЧЕВА “ 

Едно от най-знаковите места в центъра на столицата, мястото за поклонение пред националния ни герой Васил Левски, от днес носи името на майката на Апостола на Свободата.

Площад “ Гина Кунчева “ се обособява в пространството в края на улица “ Московска “, там, където тя се влива в бул. ” Васил Левски “. Площадът опира до подстъпа към паметника и до сградата на новия музеен комплекс, наричан още Българския Лувър. Това е точно мястото, от което всяка година на 19 февруари народът и официалните лица пристъпят към паметника, за да поднесат цветя и венци в памет на Левски. Така площадът с името на майката ни отвежда право до лобното място на безсмъртния и син. Величествена символика, достойна за една европейска столица на културата.

Предложението за това бе на Общобългарския комитет “ Васил Левски “ и бе подкрепено от акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, проф.д-р Петя Бъговска, проф. Иван Илчев, ген.(р) Стефан Стефанов, арх. Георги Бакалов, Боян Ботйов, Любен Генов и Христо Мутафчиев. То бе аргументирано и внесено в СОС от арх. Петър Диков и гласувано от общинските съветници днес. Дълбока и искрена благодарност на всички тях.

Васил Василев
Председател на Общобългарския комитет “ Васил Левски “.