354609004_651106737061461_591381386388007042_n

ПРОВЕДЕ СЕ РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА КЛУБОВЕТЕ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ ОТ СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

by / No Comments / 13 View / юли 17, 2023

На 15 юни 2023 г. в гр. Варна се проведе Регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от Североизточна България, на която присъства и патронът на патрионичното движение – вицепрезидентът на Република България – г-жа Илияна Йотова.
Събитието е посветено на 150-та годишнина от гибелта на Апостола. Присъстваха представители на клубове от градовете Силистра, Търговище, Добрич и Варна. Учениците четоха есета за Апостола на свободата, представиха етюди, свързани с живота и делото му, както и музикални изпълнения.
Домакин на срещата беше Първа езикова гимназия, гр. Варна, с директор Ангел Митев. Събитието уважиха Иван Портних – кмет на Община Варна, г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, д-р Ирена Радева – началник на РУО Варна, Елена Кенарова – Началник отдел „Образование“ в Дирекция „ОМД“, г-жа Станка Димитрова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“ в гр. Варна.
Г-жа Йотова се обърна към учениците с думите: „Гордейте се, че сте българи. Помнете величавата личност Левски, отдавна надскочил времето си. Идеите му за свобода, равенство, независим и равен с европейските народи български народ, са актуални повече от всякога. Ако го четем по-често, но не по задължение, и го разбираме, днес ще вземаме правилните решения. Запомнете завета му – каквото и да правиш, да се обещаеш на Отечеството”.
Преди срещата с децата вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова беседва с ръководителите на клубовете „Млади възрожденци“ и председателите на Общинските комитети „Васил Левски“ от Североизточна България. В диалога бяха разисквани пропуските в учебниците по история, както и опитите за пренаписването на българската история.