0 copy

НА 18 ЮНИ БЕШЕ ОТКРИТА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В СЕЛО ВРЪВ

by / No Comments / 40 View / юни 20, 2022

На 18 юни с тържествена церемония беше открита паметна плоча на Васил Левски в село Връв. Ликът на Апостола, гравиран върху сиво-бял мрамор, огря фасадата на НЧ „Съзнание 1927 г.“  На мемориалната плоча е изписан един от заветите на Левски – „Заклевам се пред нашето Отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си“,включен в Етичния кодекс за народна работа на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Откриването на паметната плоча е във връзка с подготовката на Община Брегово за достойно посрещане на 150 годишнина от гибелта на Васил Левски, която ще бъде отбелязана в национален мащаб през 2023 г. Инициативата е на местните граждански организации – Общински комитет „Васил Левски“, Общинска организация на офицерите от запаса и Пенсионерски клуб „Тимок“ – гр. Брегово, а реализацията на проекта е дело на общинската власт.

Церемонията беше открита от кметския наместник на с. Връв – г-жа Валентина Иванова, която в приветственото си слово изтъкна: „Само след няколко минути тук, на централния площад, на фасадата на административната сграда на кметското наместничество и храмът на духовността – НЧ „Съзнание -1927″, ще открием мемориална плоча на Васил Левски – Апостола и идеолога на Българската национална революция, най-свидния син на Майка България.

Това е събитие дългоочаквано.

Това е събитие, което носи в себе си огромен символичен подтекст. На него трябва да гледаме с упование, с гордост и с надежда, и да го тълкуваме, като ново начало, като прогрес и възраждане. То е доказателство за несломимостта и жилавостта на патриотичния дух на местното население. То отразява поколенческата признателност, благоговението и преклонението ни към нашата история, връща ни към върхове на герои и събития, на слава и саможертва за Майка България.

Това е събитие, което ни доказва с пример, че в днешните нелесни дни местното население е будно и декларативно заявява, че хората могат да се сдружават, че могат да бъдат единни и всеотдайни, когато имат светли, човеколюбиви, благородни цели и постигат резултати в името на общността сред която живеят“.

В обръщението си към присъстващите жители и гости, водещият церемонията о.з. полк. Ангел Трифонов – председател на Общинска организация на офицерите от запаса, призова: „Нека тази плоча на Апостола в с. Връв да стане духовен храм на признателност, на памет и на гордост. Нека всяка година в деня на неговото раждане и неговата гибел тук пред плочата да бъдат поставяни букети свежи цветя. Нека тук, пред неговия лик да търсим българското в себе си, да утвърждаваме любовта към Отечеството, да искаме и да даваме прошка. Неговият строг поглед ни задължава да помним историята си, да се борим за опазване на националната си идентичност, да се държим здраво за българските си корени и предаваме щафетата на поколенията напред“.

Паметната плоча беше открита официално от кметския наместник г-жа Валентина Иванова и г-жа Лили Колева – представител на Общински комитет „Васил Левски“.

На 25 юни предстои откриването на паметна плоча на Апостола и в село Делейна, което ще бъде третото поредно населено място след с. Куделин и с. Връв, приютило неговия лик.

Откриването на серия мемориални плочи във всички населени места на територията на Община Брегово е в изпълнение на решение на Общински съвет-Брегово от месец март т.г.