НОВИНИ
lpr07

25 години Обществен комитет „Васил Левски” – Търговище

by / No Comments / 203 View / декември 7, 2016

Емоционално и истински празнично премина тържественото честване на 25-та годишнина от основаването на Обществения комитет „Васил Левски” в гр.Търговище на 15 ноември.  В тържественото събитие участва  и председателят на Общобългарския комитет Васил Василев. Сред официалните гости бяха още ръководството на Общината в Търговище и членове на Обществения комитет в областта. Наравно с тях, за да отдадат своята почит пред паметта на Дякона Левски, бяха дошли и много граждани. Те искрено и от сърце пожелаха да изкажат своето уважение към всички онези хора от ОК „Васил Левски” – Търговище, работили за общественото благо в последните 25 години. Хора отдаващи време, сили и средства, за да поддържат искрата на Апостоловото дело, да пазят и предават неговите идеали и завети.

Проявите в Търговище започнаха още в следобедните часове, когато пред барелефа на Васил Левски в града бяха поднесени венци и цветя на признателност. По-късно, в Драматичния театър в Търговище се състоя празничното тържество с концерт. Поводът бе ясен, а дори онези, които не знаеха съвсем точно какво ще се случва и защо, имаха възможността да разберат от предоставения на всеки гост юбилеен вестник „С идеите на Апостола – горди пред света”, подготвен специално за отбелязването на годишнината.

Към присъстващите с вълнуващи думи се обърна председателят на ОК „Васил Левски” в Търговище Веселин Николов, изразявайки своето уважение и почит към хората, работили за идеите на Левски през всичките 25 г. С прочувствени думи поздрави присъстващите и председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев. Той наблегна на предстоящата 180-годишнина от рождението на Левски през 2017 г. и сподели част от инициативите, които Комитетът ще организира по този повод.

В началото на празничната вечер бяха наградени изявени членове на Обществения комитет в Търговище, активни граждани, отстояващи идеите на Левски и подкрепящи дейността на Комитета, институции, училища, медии, изявени дейци на Комитета и т.н. Деветима бяха отличените изявени представители на ръководния състав на ОК „Васил Левски” – Търговище, които получиха своето признание лично от председателя на Общобългарския комитет Васил Василев. Сред тях са председателят на Обществения комитет в Търговище Веселин Николов; заместниците му Божидар Николов и Александър Нуцолов, още: Йорданка Петкова, Веселка Бахнева, Росица Куцарова, Росен Милачков, както и Румяна Неделчева и Борислав Борисов от училището в Опака. Всички те получиха грамота и възпоменателна монета, посветена на 150-та годишнина от рождението на Левски, издадена преди 30 години, както и книгата на Антон Дончев „Време разделно” с лично послание от автора. А Веселин Николов, като двигател на дейностите на Комитета в Търговище и региона, получи още специално изработен златен медал за заслуги към Комитетското дело.

От своя страна председателят на Обществения комитет в Търговище Веселин Николов награди членове на комитета и институции, работили успешно през годините на неговата дейност, училищни комитети и клубове „Млади възрожденци” от Търговище и областта. Близо 40 награди връчи г-н Николов за юбилея.

Към ръководството на Комитета и всички присъстващи в залата, приветствие отправи и кметът на Общината Дарин Димитров. В словото си той постави акцент върху темата за предателството, защото „спомням си колко хора са предали Апостола, колко хора не са искали да си развалят спокойствието, да загубят къщите си”, каза кметът. Но и каза добри думи за днешните апостоли, защитници на идеите на Дякона Левски. И допълни: „Според мен, всеки един от нас трябва да се замисли и да повярва на тези апостоли (б.а. работещите за идеите на комитет „Васил Левски”), за да бъдат и градът ни, и България по-добри и проспериращи, ние трябва да вярваме на тези хора и да ги подкрепяме.”

След официалните думи и отличия дойде ред на концертната програма. В богатия спектакъл се включиха възпитаници на ПТГ „цар Симеон Велики” и ОУ „П.Р.Славейков” в Търговище и СУ „Васил Левски” в Опака. Освен това в програмата се включиха ансамбъл „Северняче” – Попово; балет „Галакси” и вокална студия към читалище „Напредък” – Търговище; младежка формация и професионален танцов ансамбъл „Мизия” – Търговище и младата изпълнителка от София Весела Бонева, която развълнува публиката с песента „Райна Княгиня”, с подкрепящо участие на патриотичния клуб „Възраждане”, и авторската – „Родината”.

Своеобразен финал и атракция на тържеството бе онова, което поднесоха на зрителите младите танцьори от ансамбъл „Мизия” Петър и Весела. Петър беше избрал точно тази вечер, за да предложи годежен пръстен на приятелката си, под бурните одобрителни овации на всички присъстващи в залата.