IMG_0148поход-постъпките-на-левски-600x330

150 походници тръгват по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово

by / No Comments / 151 View / юли 16, 2020

На 14 юли 2020г. пред паметника на Васил Левски в гр.Плевен официално беше дадено началото на 26-тия Национален туристически поход „По стъпките на Левски”. 150 походници, между които 40 ученици, тази година ще минат по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово, каза ръководителят на похода д-р Галя Цветкова, която е и председател на Общинския комитет „Васил Левски”.

Общо седем са лъчовете, които ще пресекат Балкана, за да се съберат на 18 юли в Карлово, където ще са честванията по повод 183 години от рождението на Васил Левски. Тази година те ще пренесат със себе си трибагреник, който беше връчен на д-р Цветкова от деца от клуб „Млади възрожденци” от НУ „Христо Ботев” – Плевен. Преди това директорът на училището Цветелин Горанов и деца, облечени в четнически униформи, поднесоха цветя пред паметника на Левски.

Вълнуващ момент от вчерашната церемония беше прочитането на клетва, която основателят на похода Васил Копчев е съставил изцяло от послания на Апостола. Идеята е от следващата година походът да започва с полагането на тази клетва, в която се казва: „Да следя и зачитам чуждото мнение. Да не се пристрастявам към друго, освен към вода и хляб. Да бъда разсъдителен, постоянен, безстрашен и великодушен. Да служа предано на Отечеството и, ако трябва, да се жертвам за него“.

Да пожелае лек път на походниците дойде и кметът Георг Спартански. Той се обърна към участниците с призива да носят в сърцето си Апостола и да тачат неговите завети всеки ден.

„А той е казал да се уповаваме на собствените си сили, не да чакаме някой да мисли вместо нас, някой да ни каже какво да правим, някой да го свърши вместо нас. Помнете делото на Апостола и бъдете негови последователи! Вие ще минете по неговите пътеки, но е важно да разберете това, което ни казва – да обединим усилия като българи, да не се делим и с обща воля в една посока да постигнем добър и желан от всички ни общ резултат“, призова Спартански.

Два лъча на похода вече тръгнаха по старопланинските пътеки. Днес останалите пет лъча се включват с преходи в Стара планина и Средна гора, като общо ще бъдат посетени 15 хижи. И тази година в два от лъчовете има туристи от три поколения. Най-малките участници са четиригодишните София, Йордан и Борис, а най-възрастният участник е Васил Чердаклиев. За първа година основателят на похода Васил Копчев няма да се включи в него.

Походът се осъществява с подкрепата на Община Плевен.

 IMG_0140поход-постъпките-на-левскиIMG_0130поход-постъпките-на-левскиIMG_0129поход-постъпките-на-левски