kmet-preds-810x456

Учреден е Общински комитет „Васил Левски“ в гр. Пещера

by / No Comments / 141 View / ноември 11, 2016

 

 kmet-preds-810x456

В Деня на народните будители, в гр. Пещера бе учреден общински комитет „Васил Левски“. Инициативата за това бе на кмета Николай Зайчев и тя събра хора от различни партии, на различна възраст, с различен произход . Мястото, на което  се създаде комитетът е хранилището на духовността в града- читалище „Развитие-1873″.  65 човека станаха учредители на комитета „Васил Левски“. Сред тях бяха народният представител Десислава Костадинова, общинският съветник Йордан Младенов, главният редактор на Пещераинфо Величка Ачева, уважавани историци и краеведи, много учители, директори на учебни заведения, общественици.

Гости на учредителното събрание бяха Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев и Председателката на Общински клуб „Васил Левски“ в Пазарджик- Цветанка Иванова.

В емоционално обръщение към учредителите, градоначалникът призова: “Нека оттук нататък възродим духовността, да възродим вижданията на Левски, който даде себе си в името на родината. За нас е важно, че имаме подкрепата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, за доброто начинание, което започваме, а именно да съберем средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Пещера. Общината ще помага, но искаме всеки пещерец да се чувства съпричастен към тази инициатива, всеки да може да каже един ден, че е помогнал тук да има паметник на Апостола“.

В своето обръщение към присъстващите председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев пък подчерта, че следващата 2017-та година, с подкрепата на правителството, е обявена за годината на Левски.Тогава ще се навършат 180 години от неговото рождение, а целта е до тогава в Пещера да има паметник на Апостола на свободата.

Присъстващите на учредителното събрание избраха пет членен Управителен съвет, в чиито състав влязоха: Директорът на ПГ“Васил Левски“-Петко Токмаков, общественикът Лазар Грозданов, банкерът Петър Ганчев, учителката Стефка Стоянова и библиотекарката Люба Шопова. Именно Люба Шопова стана и председател на комитета, заради близката връзка, която ежедневно има с пещерци и заради призванието и като служител в читалищната библиотека да допринася за просвещението на всички жители на Пещера, както и да популяризира делото на Левски.