НОВИНИ
00000_Сдвоена плоча

ОТКРИХА МЕМОРИАЛНА ПЛОЧА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В С. КУДЕЛИН

by / No Comments / 34 View / май 27, 2022

На 21.05.2022 г. в 10.00 часа в с. Куделин се проведе тържествена церемония за откриване мемориална плоча на Васил Левски във връзка с подготовката за отбелязване 150 годишнината от гибелта му, която се навършва през 2023 г.  Инициативата е на местните граждански организации – Общински комитет „Васил Левски“, Общинска организация на офицерите от запаса и пенсионерски клуб „Тимок“, а реализацията на проекта е дело на местната администрация.

Официални лица на събитието бяха Иван Вълчов – председател на Общински съвет-Брегово и Веселка Капитанова – кметски наместник на село Куделин. Присъстваха местни жители и учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, ръководени от Даниела Петрова – главен учител и класен ръководител в начален етап.

От името на общинската власт приветствено слово произнесе кметският наместник, а инициаторите  – Кирил Кунчев, председател на Общински комитет „Васил Левски“ и Венета Кирчева, зам.-председател на пенсионерска организация „Тимок“ споделиха вълненията си при реализацията на идеята и отправиха послания към местното население. Поздравителни адреси и приветствия бяха получени от Видински комитет „Васил Левски“ и ръководството и педагогическия състав на детска градина „Детелина“ – гр. Брегово.

Паметната плоча беше монтирана на фасадата на кметското наместничество в селото и официално открита от Веселка Капитанова, Венета Кирчева и Ангел Трифонов – председател на Общинската организация на офицерите от запаса. Присъстващите почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание на фона на мелодията „Обесването на Васил Левски“, след което прозвуча националният химн.

Церемонията приключи с литературно-поетична програма, представена от клуб „Млади възрожденци“ и сборна формация от членове на гражданските организации.

Инициативният комитет на гражданските организации изразява искрена благодарност към общинското ръководство, общинските съветници, общинските институции, граждански организации и жителите на село Куделин, които подкрепиха предложението ни и пряко участваха в днешното събитие. Признателни сме на най-малките – учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово.