1

С ПРИЗНАНИЕ ЗА ИСКРЯЩОТО РОДОЛЮБИЕ НА ЦВЕТАНА ЦАНОВА

by / No Comments / 29 View / януари 17, 2024

С признание за духовния принос на  Цветана Цанова – председател на Общинския комитет „Васил Левски в Силистра, общественик с  последователна родолюбива дейност, съвременен български будител

 

През 2023 година на тържествена церемония в Художествената галерия на Силистра, посветена на Деня на народните будители – 1 ноември, кметът на общината д-р Юлиян Найденов отличи г-жа Цветана Цанова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“, със специална грамота за приноса й в духовното развитие на хилядолетния град.

Със своята неуморна родолюбива дейност, посветена на Отечеството, г-жа Цветана Цанова е сред светлите личности на Силистра и България, съвременен български будител.

         Тя е учредител и дългогодишен председател на Общински комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботйов“, които развиват активна дейност за популяризиране заветите на Левски и Ботев. Обществеността на Силистра е признателна за изключителната дейност на г-жа Цанова като организатор за изграждането  паметника на Васил Левски в  дунавския град.

Тя е дългогодишен ръководител на Регионалната комисия на Национален дарителски фонд „13 века България“. По нейни аргументирани предложения чрез фонда са осигурени над 3500 парични и предметни дарения в полза на духовната и социална сфера в Силистренска област, както и финансови средства за адаптиране сградата за днешната Художествена галерия.

Г-жа Цанова е инициатор и за възстановяване  на  Доростолска митрополия. Тя е настоящ епархийски съветник, църковен настоятел в Катедрален храм “Свети св. първовърховни апостоли Петър и Павел”. Избирател на Доростолския митрополит, на Негово светейшество Българския патриарх и член на Църковния събор. Деен участник в обновлението и създаването на православни храмове и  параклиси в село Смилец, в Дома за стари хора – Силистра, в селата Сърпово, Главан, Поп Кралево,  камбанарията в Калипетрово и други, формиращи духовната Света гора около Силистра.

Съавтор е на книгата “Съхранена памет” за драматичната съдба на хората от Добруджа. Г-жа Цанова е съдействала за осигуряване на финансова подкрепа за местни краеведски издания,   за осъществяване на проекти в училища, читалища и библиотеки в  Силистренска област.

Носител на специалния почетен знак на Фонд „13 века България“.

 398669719_663742729073245_2732239665637021316_n 1