НОВИНИ
_BP_8156

СЛОВО НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА МУЛТИМЕДИЙНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ “ ИЗПОВЕДТА НА АПОСТОЛА “

by / No Comments / 47 View / февруари 24, 2023

Уважаема г-жо Бубнова,
Уважаеми г-н Министър на културата,
Уважаеми г-н Генерал,
Уважаеми г-н Председател на Общобългарския комитет “Васил Левски”,
Членове на Националния комитет за отбелязване на 150-та годишнина от гибелта на Дякона,
Уважаеми дарители, творци, столичани и гости,
Уважаеми дами и господа, и представители на медиите

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата – не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване.

От Левски пазим едно тефтерче, кратки писма и кичур коси, но непримиримият Дякон е единственият съдник, пред който всички българи се чувстваме равни. Той продължава не само да ни сочи кривиците, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази Република, която остава блян за поколенията българи.

Днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е особено важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора. Защото това продължава да ни дава сили и енергия да продължим по пътя, завещан от него, и да подготвяме достойни бъдещи поколения.
 
Затова за мен е чест и привилегия да открия днес новата, специална мултимедийна експозиция “Изповедта на Левски”.

Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии животът и делото на човека и революционер Васил Иванов Кунчев ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Дякона.

Искам специално да благодаря на всички, допринесли за тази изложба: на Общобългарския комитет, на Националния комитет, на творците, на Министерство на културата, на дарителите,– фирми и граждани – за тяхното родолюбиво дело да имаме тази експозиция, която ще даде възможност на хиляди българи да бъдат съпричастни с живота и делото на Апостола.
 
Желая успех на експозицията, на добър час!