НОВИНИ
_BP_8090

СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБК “ ВАСИЛ ЛЕВСКИ “ ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА МУЛТИМЕДИЙНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ “ ИЗПОВЕДТА НА АПОСТОЛА “

by / No Comments / 58 View / февруари 22, 2023

Уважаеми г-н президент Радев,

Скъпи сънародници,


След малко президентът Радев ще открие една мечта, за осъществяването на която Общобългарският комитет “Васил Левски“ се бори вече 8 год. Вярвахме, че тези, които идват да се поклонят пред паметника, трябва да има къде да видят и научат повече за Левски, да чуят беседа или да си купят книга за великия българин. Още през 2015 г. поискахме от правителството в Квадрат 500 да се обособи постоянна тематична изложба за Апостола. Обикаляхме със Светлин Русев из залите да търсим и дадем най-смислено предложение. Удряхме на камък. Никой не искаше да се занимава, гледаха на това като на прищевка.

Едва служебното правителство на президента Радев с премиер Стефан Янев и министър на културата проф.Минеков ни подкрепи. Направени бяха първите стъпки, с чудесното и безценно съдействие на Националната галерия. После дойде правителството на Петков и блокира работата. Изчакахме го да падне и възобновихме усилията. И ето, мечтата е факт. След малко експозицията “ Изповедта на Левски “, осъществена с желязната подкрепа на министерството на културата и зам. министъра Пламен Славов, с огромните усилия на НГ, на нейните директор Яра Бубнова и зам. дир. Иво Милев и с щедростта на няколко големи корпоративни и огромен брой частни дарители – българи от страната и чужбина, ще бъде открита. Благодаря на всички сърцати сънародници, които ни подкрепиха. Finis coronat opus – краят увенчава делото, казва Овидий.

Защо беше този зор да я открием при отбелязването на 150-годишнината? Защото сега нашият народ има безутешна, отчаяна нужда от обединение. А Левски е единствената фигура, ореолът на която може да ни свърже в една обща кауза – спасяването и процъфтяването на Отечеството. Единението ни може да стане само около заветите на Апостола. Те са нашата национална Библия, там са нашите десет Божи заповеди. Толкова всяка дума в тях е близка до душата на българина. Чуждите ценности, директиви, идеологии, планове ни разделят и настройват един срещу друг. Само правдивостта, неоспоримостта и огромната морална сила на заветите на Левски могат да ни накарат да си подадем ръка. Направим ли го, няма да може да ни противостои и най-силната стихия. Спазваме ли заветите, водим ли се от тях като от наша национална идеология, пътят към Възраждане на Отечеството е открит. Загърбим ли ги, чакат ни големи изпитания. Та зорът беше за това – надяваме се този храм на делото на Апостола, обособен до лобното му място, да запали със заветите на Левски сърцата на всички, които влязат в него, да ни накара да ги разберем и прегърнем и да се обединим около тях. Това е неговата мисия и ние ще направим всичко възможно тя да се увенчае с успех.

София, 19 февруари 2023 г.