НОВИНИ
„Пред олтара на историята“-Силистра отбелязва гибелта на Левски и Освобождението

„Пред олтара на историята“-Силистра отбелязва гибелта на Левски и Освобождението

by / No Comments / 104 View / март 1, 2017

      16706982_10208680259588040_2134739930_n

През февруари председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ , Васил Василев, гостува в  Силистра по покана на Общинския комитет „Васил Левски“ в града и все участие в поредица от прояви под мотото „Пред олтара на свободата” посветени  на 10 февруари –  139 години  от Освобождението на Силистра,  19 февруари – 144 години  от гибелта на Васил Левски и на  3 март – 139 години от Освобождението –  Национален празник  на България

      IMG_1785

На 9 февруари, в навечерието на 139-годишнина от освобождението на Силистра  в залата на Художествената галерия се състоя годишна среща на клубовете „Млади възрожденци“ при Общински комитет „Васил Левски“ в която взе участие господин Васил Василев- председател на Общобългарски комитет. На срещата присъстваха  Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий,  д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра, областният управител – Петко Добрев, и Цветана Цанова – председател на Общинския комитет.  Членовете на клубовете от Природоматематическа гимназия “ Св. Климент Охридски“, СУ“Н.Й. Вапцаров“, ОУ “ Св. св. Кирил и Методий“ и Спортно училище „Дръстър“, отчетоха своята дейност  по реда на тяхното учредяване. Четирите клуба, основани през последните три години, набелязаха и  предстоящите си инициативи за 2017 г. – посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Срещата завърши с музикална програма.

       На 10 февруари тържественото отбелязване, на 139 години от Освобождението на Силистра, започна с  Панихида за загиналите войни за Освобождението на Силистра и България, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. С шествие, от катедралния храм водени от  Духовия оркестър официалните лица, сред които Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, жители и гости на Силистра се отправиха към паметната плоча, отбелязваща Освобождението на града. Пред обществеността, сред които и много млади хора,  слова произнесоха кметът д-р Юлиян Найденов, Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски” и директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Тодоров.   Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха  всички участници в тържеството.

       В празничния за силистренци ден, кметът на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов положи подпис под „Етичен кодекс на поведение и народна работа“, изготвен от Общобългарски комитет „Васил Левски“. 20170210_114233(0)

С подписване на документа, кметът пое морален ангажимент към съгражданите си да спазва основните принципи на „поведение и народна работа“, изписани в кодекса. При подписването на документа присъства председателят на Общобългарския комитет Васил Василев, г- жа Цветана Цанова- председател на Общинския комитет „Васил Левски“, членове на комитета и на клубовете  „Млади възрожденци”. В края на церемонията по подписването на този морален кодекс, кметът д-р Найденов връчи грамота и сребърна монета на г-н Васил Василев и г-жа Цветана Цанова, в знак на признателност за приноса им към съхраняване на националните и духовни ценности, както и за разпространение на родолюбивото дело на Апостола.
Специален подарък с портрет на Васил Левски връчиха на кмета  членове от Клуба „Млади възрожденци“ при ПМГ „Св. Климент Охридски“ град Силистра.