НОВИНИ
IMG_1700

Председателят на ОБКВЛ посети Разград, Шумен, Търговище

by / No Comments / 181 View / юни 1, 2016

IMG_1700

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ г-н Васил Василев посети Разград, Шумен и Търговище, където се срещна с дейците от общинските комитети „Васил Левски“, деца от клубовете „Млади възрожденци“ и представители на местната власт.

На 26 май 2016 г. в Разград 36 четвъртокласници от клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Васил Левски“ получиха своите членски карти и подаръци лично от присъстващия на тържеството Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”.  Гостът запозна участниците с  богатата и разнообразна дейност на  над 225-те ученически клубове в страната, в които членуват над 3000 деца. Членовете на разградския Клуб „Млади възрожденци” изнесоха  поетично-музикален рецитал, съпътстван от мултимедийна  презентация за  Левски.IMG_1687

Специално изработен банер и личен дневник за всеки член на Клуб „Млади възрожденци” дари Дияна Първанова – директор на училището и заместник- председател на разградския комитет „Васил Левски”. Поздравления и пожелания за богата и съдържателна клубна дейност децата получиха от Мирослава Кацарова, която им подари  Летописна книга и книгата за единствения разградски Ботев четник – Ангел Тотев Ковачев.P1040075

Преди тържеството на Клуб „Млади възрожденци”, Васил Василев посети общинска администрация – Разград, където се срещна със заместник-кмета Ердинч Хасанов и Магдалина Банкова от отдел „Връзки с обществеността”, пред които  разказа за дейността на Общобългарския комитет „Васил Левски”  в работата с подрастващите, както и за  Етичния кодекс на Левски, който вече е подписан  от множество кметове.

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев се срещна и разговаря с ръководството на разградския Общински комитет „Васил Левски” и представители на колективните членове на организацията.  Г-жа Мирослава Кацарова информира присъстващите за дейността  на комитета в Разград.

Г-н Василев говори за задачите, с които трябва да се заеме ОБКВЛ до края на 2016 г. и през 2017 г., както и за предстоящото честване на 25-годишнината от създаването на организацията. Изказвания и конкретни предложения направиха Иво Стоянов-секретар на общински комитет и Спаска Маринова- главен експерт в РИО  Разград.

P1040055

В края на посещението бе поднесен венец от Общобългарския комитет „Васил Левски“ и от Общинския комитет „Васил Левски“ в Разград на  паметника на Апостола в двора на едноименното училище.

Председателят на ОБКВЛ Васил Василев обсъди с активистите от Общинския комитет „Васил Левски“ в Шумен дейността на шуменския комитет. Като безспорен успех в резултат на съвместните усилия на всички патриотични организации в общината бе отбелязано изграждането на бюст-паметник на Васил Левски през 2015 година. В общинския комитет  „Васил Лвски” в Шумен членуват авторитетни общественици, архитекти, учители,  архиерския наместник, музейни работници, представители на военопатриотични организации и съюзи , което поставя дейността му на широка обществена основа .В училищата през годините са създадени различни клубове като „Съхрани българското” , Достойни за България”, „Млади шуменски войводи” , които работят и в момента.

   Васил Василев благодари на комитета в Шумен за активната работа и подчерта, че вижда в това реализирана една идея, която Общобългарският комитет счита за много полезна – единодействието между различните патриотични организации и местната власт.

Предстои създаването на клубове „Млади възрожденци” в училищата в Шумен, обяви Васил Василев .Той уточни, че  клубове ще се създават в училищата, в които няма все още патриотични организации с подобна цел и дейност. „Създава се едно движение, което може да е само патриотично, но като че ли прави и силно впечатление не толкова със стимулирането на децата, които имат интерес към изкуствата и поезията, но и създава у тях една социална отговорност”, заяви Васил Василев и добави, че освен в страната, клубове „Млади възрожденци” са създадени и в българската общност в Чикаго, а в момента се работи за създаването им и сред българите в Западните покрайнини. „За нас тази година е много важна, защото честваме 25 години от основаването на Общобългарския комитет „Васил Левски” и искам да благодаря на всички 45 души, които членуват в комитета в Шумен, защото нашата организация е единствената  в държавата, която през тези 25 години не се  поддаде на никакъв политически натиск. Ние си оставаме независими и верни на делото на Левски”, каза още той и заяви, че 25 години от създаването на Общобългарски комитет „Васил Левски“ ще бъдат тържествено отбелязани през месец октомври. ОБКВЛ ще работи и за каузата 2017  да бъде обявена за  година на Васил Левски, тъй като тогава се навършват 180 години от рождението му. „За мен това е една прекрасна възможност да говорим и да пишем много за това какво представлява Левски за нас”, каза още Васил Василев.

По време на посещението му в Шумен кметът Любомир Христов подписа Етичния кодекс .

В Търговище Васил Василев и председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ Веселин Николов посетиха ПТГ „Цар Симеон Велики“ и 3-то ОУ „П. Р. Славейков“, в които има учредени клубове „Млади възрожденци“.IMG_1283

В Професионалната техническа гимназия гостът бе посрещнат от директора Николай Николов. Той запозна председателя на Общобългарския комитет със спецификата на учебното заведение в неговата 51-годишна история и мястото на патриотичното възпитание на учениците, както и с традицията първокурсниците  да полагат клетва и да бъдат приемани в Симеоновото войнство. След това г-н Василев се срещна с членовете на клуб „Млади възрожденци” в училището, с председател Диана Николова. Той ги запозна с целите и задачите на клубовете в страната, като ги уведоми за тенденцията броят им бързо да се увеличава. В края на срещата г-н Василев подари тениски с лика на Апостола на новоприети членове на Клуба.

Второто училище, което посети гостът бе Трето основно училище „П.Р.Славейков” в Търговище. Тук той бе посрещнат от директора Марин Николов и председателя на клуб „Млади възрожденци” към училището Камен Драганов. В началото на срещата ученичката Фатме Мемду благодари на г-н Василев за паричната помощ, оказана на нея и семейството й през миналата година, с която са отишли на летен лагер в Кранево. А деца от клуба, бяха подготвили и изнесоха литературно-музикална програма, с която поздравиха госта.