НОВИНИ
1

Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив – подкрепа за участниците в 14-тото издание на Националния проект „Народните будители и Аз“

by / No Comments / 21 View / май 27, 2024

             През всичките 14 години от създаването си, Проектът е подкрепян активно от Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив с осигуряване на журита за творбите, техническа помощ и други.

              Национален патрон на проекта е президентът на Република България, г-н Румен Радев, а преди него беше вицепрезидентът на Републиката г-жа Маргарита Попова .

             Проектът има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава.

             Проектът, в който главна роля играе ученикът и неговата паралелка, е една стъпка в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Стремежът е учениците да научат историята на великите българи, градили през вековете българщината и българския дух, и така да се изпълнят с национална гордост и патриотизъм. Чрез участието си в проекта, учениците да се приучат да работят в екип. Да се съхрани и развива българският дух, да се възпитава младото поколение в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет, национална принадлежност и самочувствие, на търпимост, толерантност и единение. Паралелките първенци на града и областта получават като награда – тридневна или еднодневна екскурзия до важно историческо място в България.

            В регламента за индивидуално участие във всяко издание се определят теми, свързани с годишнини на велики българи и събития от историята на България, върху които могат да творят учениците от двете възрастови групи със: есе, стихотворение, разказ, рецитация, мултимедийна презентация, рисунка и художествена фотография.

В индивидуалното състезание на настоящото 14-то издание на проекта участват общо 204 творби, като 118 са от възрастова група 5–7 клас, а 86 от възрастова група 8–11 клас. Отличени са общо 40 творби.

Що се отнася до колективното състезание, в него участват 153 паралелки от 13 училища в Пловдив-град, Пловдив-област, Пазарджик, Варна и Ловеч. Във възрастовата група 5-7 кл. –  47 паралелки и от възрастова група 8-11 клас – 106 паралелки.1 2 3 4 5 6 7 8