НОВИНИ
Брегово

Общински комитет „Васил Левски“-Брегово обяви тържествено 2017 г. за Година на Левски в общината

by / No Comments / 82 View / януари 16, 2017

Брегово

На 13 януари в община Брегово пред много официални гости и с открит достъп за всички жители на общината се проведе отчетно събрание на Общински комитет „Васил Левски“.  Председателят на комитета Кирил Кунчев представи подробен отчет на дейността  през 2016г., в т.ч. и дейността на ученически клуб „Млади възрожденци“, към СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, който е организационна структура на Бреговския комитет.

            Сред особено значимите мероприятия, реализирани от Общинския комитет, председателят посочи изграждането на паметник на граничарите, загинали  при изпълнение на служебния си дълг, намиращ се на ГКПП Брегово;  поставянето на паметна плоча на Васил Левски, намираща се до входа на църквата „Св. Успение Богородично“ в гр. Брегово; възраждане името на бреговчанина, възрожденския деятел и създател на бреговското училище, даскал Йон Чолака, поставяне на паметна плоча на фасадата на училището и построяване на негов паметник.

 

Брегово

      В плана за тази година, през която се навършват 180 години от рождението на Апостола на българската  свобода и Общински съвет Брегово вече обяви за „Година на Левски“ в Бреговска община, комитетът си е поставил амбициозни задачи:  изграждане на мемориален комплекс в центъра на града – символ на великите победи на българското оръжие и бойна слава на българския войник. Монументът ще включва 122-мм гаубица и паметна плоча; създаване на етнографска експозиция в сградата на бившия техникум; учредяване на награден фонд за деца, участващи активно в дейностите за реализиране целите на Комитета;. изграждане на алея на българските ханове и царе, разположена на пътя непосредствено след ГКПП Брегово при влизане в страната. Предвидени са общоградско и общоселски събрания в населените места на общината и гостуване на актьори от София с представлението „Левски пред съда“; екскурзия на учениците от клуб „Млади възрожденци“ до родното място на Васил Левски; провеждане на факелно шествие и възпоменание – вечерна проверка, по повод 19 февруари.; изложби, конкурси, театрални представления на учениците от клуб „Млади възрожденци“. Комитетът си поставя за цел, да разшири мрежата си в населените места в общината и да активизира сътрудничеството със сродни организации. Кметът на общината, инж. Милчо Лалов награди с похвални грамоти учениците от клуб „Млади възрожденци“, родители, учители и общественици за активна народополезна дейност.