НОВИНИ
Нов комитет в с. Медово, Област Стара Загора

Нов комитет в с. Медово, Област Стара Загора

by / No Comments / 201 View / февруари 7, 2018

Двайсетина родолюбиви медовци и приятели на селото основаха местен комитет „Васил Левски“ и бяха приети в структурата на ОБКВЛ. Председател на комитета е Нанси Маринова, уредник на Историческия музей в Чирпан.

Станка Стоянова, кмет на селото и секретар на новия комитет, е инициатор на основаването му. Тя обясни мотивацията си шеговито: „През миналата година докарахме трофейно оръдие за нашия исторически кът на открито. Сега трябва да го накараме да гръмне и да не го оставяме да ръждясва“. И после добави сериозно: „Днес, 19 януари, е паметен ден за Медово. След 30 години очакване, успяхме да се сдобием със собствена „История“ от проф. Кольо Куков, който на 98 г. видя завършека на делото си. Тази година се навършват 170 г. от рождението на Сребрьо Стойновски – съратник на Васил Левски. Надявам се, с помощта на ОБКВЛ да направим подходящо честване. Дейността на Апостола по нашия край беше осветлена още миналата година беше осветлена с помощта на Историческия музей и на НЧ „Димитър Данаилов – 2013 г.“ – Чирпан. Надявам се сътрудничеството ни да продължи, тъй като интересът на медовци по темата е силен.“

Кметът Стоянова очерта още няколко исторически дати, свързани с дейността на позабравени медовски герои в Гражданската война в Испания и други доброволци във войните от миналия век.

„Това са задачите на нашия комитет за тази година.  Надявам се да ги изпълним в сътрудничество с Общобългарския комитет „В. Левски“, заедно с комитетите от Брезово и Чирпан“, обобщи г-жа Стоянова.

В. „Чирпански новини“

/със съкращения/