НОВИНИ
00_Делейна[1] copy

НА 25 ЮНИ В С. ДЕЛЕЙНА БЕШЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИТА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА АПОСТОЛА

by / No Comments / 45 View / юни 27, 2022

В изпълнение на програмата за подготовка на Община Брегово за достойно посрещане на 150 годишнината от гибелта на Васил Левски и решение на Общински съвет-Брегово, на 25 юни в село Делейна беше тържествено открита паметна плоча на Апостола, която е четвъртата след селата  Куделин, Ракитница и Връв. Инициативата за монтиране на паметни плочи във всичките осем населени места е на Общински комитет „Васил Левски“, Общинска организация на офицерите и Пенсионерски клуб „Тимок“ – гр. Брегово, а изпълнението на проекта и финансовото осигуряване е дело на Общинската администрация.

Официални гости на събитието бяха Кремена Гогорицова –  зам.-кмет на Община-Брегово и представители на общински институции.

В приветственото слово Ивета Томова – член на ръководството на Общински комитет „Васил Левски“ изтъкна: „Само след броени минути тук, на фасадата на Народно читалище „Светлина“ в село Делейна – най-духовния храм на българската ни памет, на културното ни извисяване и  просвещение, ще грейне ликът на Апостола на Българската национална революция – Васил Иванов Кунчев – Левски. Най-свидният син на майка България. Сърцето и съвестта на нацията ни. Идеологът и революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Там, на паметната плоча, под ликът му ще прочетем един от неговите завети:

 „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“.

Неговите думи винаги звучат простичко и кратко. Те ни учат, будят, наставляват, насърчават, вдъхновяват и същевременно са безкомпромисни, когато говорим за народ, за свобода, за кауза – заставят да бъдем отговорни, разумни, мъдри.

Дори малкото писмено наследство, останало от него, ни казва най-важното, стига да искаме да го чуем.  Апостолът ни е доверил мислите и прозренията си и за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят. Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса. Защото, „Всичко се състои в нашите задружни сили“.

Паметната плоча беше открита от Огнян Тончев – кметски наместник на с. Делейна  и Ангел Трифонов – председател на Общинската организация на офицерите от запаса.