НОВИНИ
Васил Левски

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАМЕТНИЦИ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ШАБЛA

by / No Comments / 41 View / януари 25, 2023

Общински съвет – Шабла сподели с Общобългарския комитет «Васил Левски» снимки и информация за част от родолюбивите си дейности и подкрепи със значителна сума достойното отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.

В публикацията прилагаме снимките, които Общински съвет – Шабла любезно ни предостави -от откриването на бюст-паметника на Васил Иванов Кунчев в центъра на гр. Шабла, от Когалничану /старо с.Еникьой/, Румъния, където Васил Левски е учителствувал и от гр.Тулча, където има бюст-паметник бюст-паметник на друг велик българин – Георги Сава Раковски.

Бюст-паметникът на Васил Иванов Кунчев в гр. Шабла е тържествено открит в навечерието на рождения му ден през 2017 г. Оттогава той е централномясто, където на национални празници и годишнини  се събират жители и гости на града и общината. Учениците и децата от детската градина активно се включват в тези мероприятия.

За паметника в селището Михаил Когалничану, Румъния, от Общински съвет – Шабла  споделиха прекрасните си впечатления за това как се поддържа сградата и паметната плоча и че местните жители са добре запознати с дейността на Апостола на Свободата.

Тази информация ни беше предоставена, за да могат повече българи да знаят, че освен в нашата страна има и други места по света, където можем да се поклоним пред делото на Апостола.