НОВИНИ
IMG_233

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ КНИГАТА НА НАШИЯ СЪМИШЛЕНИК КРЪСТЮ МАНЧЕВ – „ГОЛЯМОКОНАРЦИ – ГЕРОИ”

by / No Comments / 51 View / май 17, 2021

В навечерието на 30-годишнината  от основаването на Общинския комитет „Васил Левски” в гр. Съединение неговият дългогодишен председател Кръстю Манчев издаде своята изключително стойностна и задълбочена монография „Голямоконарци – герои”.

Книгата проследява живота и делото на местни ревностни сподвижници на Васил Левски, на активни дейци на Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885г., на бележити летописци на град Съединение, сред които се откроява и самият автор – потомък на Тодор Манчев, участник в прочутата чета на Продан Тишков – Чардафон. Увлекателно е разказана историята на града. Отбелязани са разнообразните родолюбиви инициативи на Общинския комитет „Васил Левски” от създаването му на 14 май 1991г. до днес. Поместени са имената на всички жители и приятели на гр. Съединение, дарили средства за изграждане на паметник на видната местна деятелка Недялка Шилева.

Повествованието започва така: „ … Тази книга събира като в съкровищница перли от историята на нашия исторически град Съединение – прочут и вписан в българската история като Голямо Конаре. Тя е поклон на наследниците на голямоконарци – борбени и родолюбиви герои, към тяхното дело, символ на вечната слава и залог за безсмъртие.”

Прочетете внимателно следващите страници, върху които оживяват славни събития от богатото ни минало, разкриващи геройството на предците ни и силата на националния дух, преодолял вековни изпитания и преборил близки и далечни врагове.

Историята помни!

Докато има такива истински родолюбци и вдъхновители като нашия приятел и съмишленик Кръстю Манчев, ще я има и България!