НОВИНИ
ATG_4913

Детски почетен караул пред паметника на Апостола в София

by / No Comments / 253 View / март 13, 2017

Тази година България официално чества 180-та годишнина от рождението на своя Апостол. Със специално решение на правителството 2017г. е обявена за Годината на Левски. В тази връзка в страната и чужбина се организират мащабни инициативи, с които нашият народ да покаже преклонението и почитта си към Васил Левски.

Движението «Млади възрожденци» заема централно място в дейностите, посветени на бележитата годишнина. През цялата година деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Левски в столицата. Облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки „Манлихер” в ръце, те ще застават по двойки пред паметника.

 

ATG_4815

Първият почетен детски караул се проведе в навечерието на 144-та годишнина от гибелта на Апостола. От 15 до 19 февруари 2017г. пред паметника на Левски в столицата застанаха децата от ЧДГ „Веселото гардже” в гр.София , последвани от учениците от 159 ОУ „Васил Левски” в гр.София, Професионалната гимназия по механоелектротехника в гр.Пазарджик, НУ „Христо Ботев” в гр.Плевен, ФСГ „Васил Левски” в гр.Монтана и 162 ОУ „Отец Паисий” в гр.София.

ATG_4796

През месец март 2017г. в родолюбивата инициатива ще се включат възпитаниците на НУ „Любен Каравелов” в гр. Съединение и представителите на Общинския младежки клуб «Млади възрожденци» в гр.Левски. Всички те са заслужили престижната награда «Клуб на месеца», с която Общобългарският комитет «Васил Левски» отличава най-активните клубове в страната.