НОВИНИ
Т 1

Голям концерт-спектакъл в Търговище – „Обичам те, Българийо!”

by / No Comments / 82 View / ноември 6, 2017

Онези, които заради лошото време или по други причини не дойдоха в залата на Драматичния театър в Търговище във вторник – 24 октомври, пропуснаха едно вълнуващо и неповторимо преживяване, което тук поднесоха на зрителите елитни художествени състави и изпълнители на Младежкия дом, читалище „Напредък”, ансамбъл „Мизия” и децата от музикалната школа „Ню Войсис”.

Т 2

Концертът-спектакъл беше организиран по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски и в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември. Инициатор на проявата бе ОБК „Васил Левски” – Търговище, в партньорство с Община Търговище.

Дъждът и хладното есенно време не попречиха на желаещите да видят още веднъж търговищки изпълнители от различни поколения – пяли и танцували в тази тържествена вечер под надслова „Обичам те, Българийо!” Т 5

Ученици от клуб „Млади възрожденци” при ПГГИ „Джон Атанасов” припомниха на залата заветите на Левски. В театралния етюд „Левски и ние”, подготвен от председателя на Обществения комитет „Васил Левски” – Търговище Веселин Николов, който беше и постановчик на цялостния спектакъл, в духа и сдумите на Апостола се обърнаха към публиката, за да декларират в каква България искат да живеят.

Младите възрожденци задаваха въпроси към публиката и своите връстници от залата – за предателството, за родолюбието, за това готови ли сме да построим държавата на Апостола в наши дни и оставиха посланията си за идните по-добри дни на Родината.

А после гръмна музиката, екнаха песни, сцената се разтресе от младежки танцови ритми и всичко се сля в едно емоционално преживяване, което ще се помни дълго време. Най-възторжено бяха приети най-малките певици Сесил Алпер и едва 8-годишната Елена Добрева – носителки на впечатляващи награди и отличия от редица музикални конкурси в чужбина и у нас. В края на тържествената вечер те получиха и специални награди, връчени им от Веселин Николов.Т 3

На тържеството присъства цялото кметско ръководство на Общината, а кметът Дарин Димитров се обърна към присъстващите с кратко емоционално слово и с пожелание за просперитет на града и държавата ни.

Т 4Специален гост на тържеството бе председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев. Той беше дълбоко развълнуван от видяното и чутото и многократно приветстваше изпълнителите с „Браво!”, „Чудесно!”В своето обръщение към изпълнители и зрители в края на спектакълa, г-н Василев откровено заяви: „Понякога трябва да излезеш от София и да отидеш в провинцията (както в този случай), за да заредиш батериите си с родолюбие”.

На финала на вечерта Веселин Николов благодари на изпълнители, на техните ръководители, на присъстващите в залата за впечатляващото преживяване. Той връчи на г-н Василев ръчно изработен от деца от клуб „Млади възрожденци” при Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров” портрет на Левски и бележник (по подобие на този на Апостола), в който да записва през годината добрите дела на ползу роду от името на всички клубове в общината. Такъв подарък получи, със същата препоръка и кметът на града Дарин Димитров.

Онова, което остана като послеслов и емоция от спектакъла е родолюбивото усещане, че и в малкия град, като Търговище, се раждат, отглеждат и израстват талантливи и способни деца на България. А за тях би трябвало да правим още и още. За да ни зареждат с гордост и самочувствие, че сме достойна нация, че вървим по верния път, посочен някога от Апостола на свободата Васил Левски.

Текст: Божидар НИКОЛОВ

Снимки: Свилен НИКОЛОВ