НОВИНИ
Т 1

Голям концерт-спектакъл в Търговище – „Обичам те, Българийо!”

by / No Comments / 58 View / ноември 7, 2017

Онези, които заради лошото време или по други причини не дойдоха в залата на Драматичния театър в Търговище във вторник – 24 октомври, пропуснаха едно вълнуващо и неповторимо преживяване, което тук поднесоха на зрителите елитни художествени състави и изпълнители на Младежкия дом, читалище „Напредък”, ансамбъл „Мизия” и децата от музикалната школа „Ню Войсис”. А концертът-спектакъл беше организиран по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски и в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември. Инициатор на проявата бе Общественият комитет „Васил Левски” – Търговище, в партньорство с Община Търговище.

Т 2Дъждът и хладното есенно време не попречиха на желаещите да видят още веднъж търговищки изпълнители от различни поколения –  пяли и играли в тази тържествена вечер под надслова „Обичам те, Българийо!”

Ученици от клуб „Млади възрожденци” при ПГГИ „Джон Атанасов” припомниха заветите на Апостола. В театралния етюд „Левски и ние”, подготвен от председателя на Обществения комитет „Васил Левски” – Търговище Веселин Николов, който беше и постановчик на цялостния спектакъл, те се обърнаха с думите на Апостола към публиката, за да декларират в каква България искат да живеят.Т 2

Младите възрожденци задаваха въпроси към публиката и своите връстници от залата – за предателството, за родолюбието, за това готови ли сме да построим държавата на Апостола в наши дни и оставиха посланията си за идните по-добри дни на Родината.

А после гръмна музиката, екнаха песни, сцената се разтресе от младежки танцови ритми и всичко се сля в едно емоционално преживяване, което ще се помни дълго време. Особено възторжено бяха посрещнати най-малките изпълнителки – Сесил Алпер и едва 8-годишната Елена Добрева. Двете са носителки на награди и отличия от редица музикални конкурси в чужбина и у нас. В края на програмата те получиха и специални награди, връчени им от Веселин Николов.

На тържеството присъства цялото кметско ръководство на Общината, а кметът Дарин Димитров се обърна към присъстващите с кратко емоционално слово и с пожелание за просперитет на града и държавата ни.Т 4

Специален гост на тържеството бе председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев. Той беше дълбоко развълнуван от видяното и чутото и многократно приветстваше изпълнителите. В своето обръщение към изпълнители и зрители в края на спектакълa, той откровено заяви: „Понякога трябва да излезеш от София и да отидеш в провинцията (както в този случай), за да заредиш батериите си с родолюбие”.

Т 3На финала на вечерта Веселин Николов благодари на изпълнителите, на техните ръководители, на присъстващите в залата за впечатляващото преживяване. Той връчи на г-н Василев ръчно изработен от деца от клуб „Млади възрожденци” при Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров” портрет на Левски и бележник (по подобие на този на Апостола), в който да записва през годината добрите дела на ползу роду от името на всички клубове в общината. Такъв подарък получи и кметът на града Дарин Димитров, със същата препоръка.

Онова, което остана като послеслов и емоция от спектакъла е родолюбивото усещане, че и в малкия град като Търговище, се раждат, израстват талантливи и способни българчета. А за тях би трябвало да правим още и още. За да ни зареждат с гордост и самочувствие, че сме достойна нация, че вървим по верния път, посочен някога от Апостола на свободата – Васил Левски.

Текст: Божидар НИКОЛОВ

Снимки: Свилен НИКОЛОВ