ГО 1

Възстановиха комитета „Васил Левски“ в Горна Оряховица

by / No Comments / 88 View / август 29, 2018

Гражданите на Горна Оряховица възстановиха Общинския комитет „Васил Левски“, а кметът на града – инж. Добромир Добрев стана негов председател.

Това се случи в навечерието на 181 годишнина от рождението на Апостола. Инициативата е на патриотичния съюз и неговата председателка – Събка Стоянова.

„Правя го, защото имаме общи цели – да върнем родолюбието сред младите хора. За съжаление младежите все по-малко се интересуват от нашата история и не познават героите, с коите се гордеем. Искам всички тук да работим така, че младите българи да знаят и да се гордеят с хора като Левски и другите ни герои“, заяви инж. Добрев.

Събитието уважи и председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – Васил Василев.

„Заветите на Левски са идеологията, която липсва на нашето общество. Това са скрижалите, въ рху които трябва да изградим нашата стратегия за спасяване на държавата и възраждане на нацията“, каза Васил Василев при откриването на учредителното събрание.

Срещата започна със стихове на горнооряховски поети, посветени на Левски. Събка Стоянова разказа за работата по възстановяването на комитета. Революционният комитет в града е създаден преди повече от век и половина от самия Васил Левски.

“Горна Оряховица може да се гордее с факта, че Васил Левски три пъти е посещавал града, тъй като тук е имало добре изградена структура. Не случайно центъра на революционния окръг е преместен от Велико Търново в Горна Оряховица. За това не можех да приема факта, че Общинския комитет от няколко години бездейства “, сподели Събка Стоянова.

СС

Според нея напоследък има засилен интерес към възрожденските дейци и за това една от първите задачи на комитета е да предложи на училищата в града да създадат клубове “Млади възрожденци”. В момента у нас действат над 300 такива клуба с близо 5000 членове.

Новият комитет е амбициран още на есен да организира среща на младите възрожденци в града.

„Българите са минали през много епохи и форми на управления и все не са намирали мястото си. Те не са нито леви, нито десни по ВВ2стандартната формулировка. Но във философията на Апостола, в неговото духовно наследство те могат да открият тези ориентири, които ще ни направят равни на другите народи и дори по-добри от тях“, заключи Председател ят на ОБКВЛ Васил Василев.