8

Вицепрезидентът Илиана Йотова на Третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от Област Сливен

by / No Comments / 94 View / май 4, 2018

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, която е и почетен патрон на движението „Млади възрожденци”, присъства на Третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от Област Сливен, която се проведе на 27 април 2018 година.2

Към децата, техните ръководители и директори г-жа Йотова отправи следното сърдечно послание :

Уважаеми г-н Радев,

Уважаеми г-н Василев,

Уважаема г-жо Богданова,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи деца,

Изключително щастлива съм и тази година да бъда гост на регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“. Горда и развълнувана съм да бъда днес сред всички вас, ревностни родолюбци. Бих искала да поздравя Общонародния комитет „Васил Левски“ за благородното дело. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет. В колкото повече места в България посеете семенцата на любовта към Род и Родина – това ще е гаранция, че ще ни има като нация.

Днес, когато разделителните линии помежду ни се множат, в това тревожно време и този опасен свят най-много се нуждаем като държава от пазители на българското, които с такъв плам и ентусиазъм поддържат жива славната ни история. Нуждаем се от патриотични инициативи, които съхраняват българската идентичност и ни крепят към народните корени. От хора, които подхранват чувството на гордост и почит към миналото, които запалват искрата на родолюбието в душите и сърцата на децата ни, на младите, които утре ще предадат на своите деца този вечно горящ огън. Така ще я има България.

3Тази година е изключително важна за българската държава – отбелязваме 140 години от края на Руско-турската освободителна война и Освобождението на България. Всички ние имаме дълг пред Родината и пред паметта на героите да възпитаме децата си в ценности – общобългарски и общочовешки. Това е най-важната ни мисия като родители, като държава.

Особена важна е днес ролята на родолюбците, на съвременните будители – учители и родители. Днес, когато зачестяват опитите за пренаписване на историята, когато националните ни герои без свян се използват за политическа употреба. Днес в кабинетите на политици и държавници висят портретите на велики българи, но са зад гърбовете ни. А трябва да ги гледаме честно в очите и да мерим своите действия спрямо техните.

Народ, който не помни историята си, няма настояще и бъдеще. Историята е онзи непресъхващ извор, от който черпим мъдрост, извор на животворна вода и упование в смелостта и саможертвата на нашите велики герои в името на високи и светли идеали. Упование, което ни дава сили да продължим напред.

5

Скъпи деца,

Мили млади хора,

Вие сте тези, които ще покажете, че и „днешният век е век на свободата“. На свободата на волята, на мисълта, на прогреса. За нашите герои няма по-голямо признание и награда от тази, да видят, че техните наследници носят духа им в сърцата си, да чуят как малчугани с трепет сричат заветите им и скланят главици в знак на почит пред паметта им.

Вие сте възрожденците на днешния ден. Вие сте строителите на съвременна и свободна България, силна и демократична държава, в която всички сме равни, без значение от етнос и религия. Всички живеем във взаимно уважение в името на общото развитие. Както ни завеща Апостола на свободата: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили.“

Срещи като тази, на които дори въздухът говори за род и Родина, вдъхват увереност в утрешния ден. Увереност, че България ще пребъде, както вече над 1300 години!