НОВИНИ
image0001

Видин: Видински комитет „Васил Левски” отбеляза 25 години от основаването си

by / No Comments / 75 View / декември 2, 2016

image0001

2 Декември 2016 | 16:40 | Агенция „Фокус“

Видин. Видински комитет „Васил Левски” отбеляза 25-годишнината от основаването си, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Видин. Местната организация отбеляза своя юбилей заедно с десетки съмишленици и приятели в Конферентния център на Областната администрация. „25 години, скъпи приятели, работите за това ние, видинчани, да проглеждаме в днешната действителност през личността на Левски, така че, осъзнавайки неговите завети, философия, поуки, да ги прилагаме в живота си днес”. С тези думи заместник областният управител на Видин Елка Георгиева се обърна към ръководството, членовете и съмишлениците на Видински комитет „Васил Левски” по повод 25-годишнината от неговото учредяване. В приветствието, което поднесе и от името на областния управител Момчил Станков, Георгиева изтъкна приноса на неправителствената организация към опазването на историческата памет и на родолюбивия дух у подрастващите. „Има подем, има усещане за възраждане сред младите хора – те имат ново отношение към историята, ново разбиране на личностите, благодарение на които днес живеем в свободна България”, отбеляза заместник областният управител, визирайки многобройните ученически клубове „Млади възрожденци”, създадени от Видинския комитет „Васил Левски” на територията на региона. Специална благодарност към техните учители изрази председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски” Васил Василев. Той съобщи, че е започнала подготовката за честването на „Годината на Левски” през 2017 г., когато се навършват 180 години от рождението на Апостола. По думите му предстоящото национално събитие няма да бъде формално отбелязано, защото: „Левски няма нужда от тази почит. Ние имаме нужда от Левски. Ние имаме нужда да се върнем към принципите, които Апостола на свободата ни завеща”. 
Васил Василев награди председателя на Видинския комитет Георги Иванчев със златен медал – най-високото отличие на Общобългарски комитет „Васил Левски”. 
От своя страна Иванчев изтъкна, че от учредяването си и занапред организацията ще се ръководи от принципа, залегнал в устава на първия, основан през 1930 г. във Видин „Квартален комитет „Васил Левски”, който гласи: „Верни носители на възвишените идеи на своите славни деди, видинци гледат с една завидна сериозност и загриженост върху настоещото и бъдещото”. Началото на сегашната организация е поставено на 23.10.1991 г. от видинския краевед Христо Лишков и учитея Перо Бойков, вече покойници.  
По време на тържеството беше представен и раздаден на всички присъстващи юбилеен алманах на Видинския комитет, озаглавен „По стъпките на Апостола”. Изданието ще бъде безвъзмездно предоставено на училища и библиотеки в областта.