7c00023091d40cb7f9b240cda9dc7283

Васил Василев: Целта на клубовете „Млади възрожденци“ е повече хора да се приобщят към идеите и заветите на Апостола и да ги следват 12 Февруари 2015 | 17:06 | Радио „Фокус“

by / No Comments / 51 View / февруари 13, 2015

7c00023091d40cb7f9b240cda9dc7283

 

По повод учредяването на клуб „Млади възрожденци” в Пазарджик, Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”.

Фокус: Г-н Василев, като председател на Общобългарски комитет „Васил Левски” Вие се отличавате с доста интересни идеи. Освен клубовете „Млади възрожденци” какво още да очакваме като инициативи от комитета?
Васил Василев: Идеята за клубовете „Млади възрожденци“ се роди преди една година, когато тръгнахме да се срещаме с хората от комитетите „Васил Левски“ в страната. Видях, че се събираме по-възрастни членове, а младите ги няма. Първият клуб, който създадохме беше през октомври 2014 година, а от тогава до сега те са вече около 50 в цялата страна. В тях участват над 1 000 деца. Предстои отбелязването на 142 години от гибелта на Васил Левски. На 19 февруари в София пред паметника на Апостола след словото на президента и на представител на Общобългарски комитет „Васил Левски“ свои стихове посветени на великия българин ще прочете Илона Кидикова, ученичка в 7 клас от Видин и един от участниците в клуб „Млади възрожденци“. Нека да завършим тази инициатива. Целта ми е тази година да покрием цялата страна, да можем във всяко едно населено място в училището да създадем един такъв център, да се запалят децата, да работят, ние да сме в състояние да им помагаме, да ги окуражаваме, защото това е нещо, което ще помогне на много от тях да си намерят пътя в живота.
Фокус: Казахте, че клубовете „Млади възрожденци” са над 50, след учредяването на такъв клуб в Пазарджик къде отивате?
Васил Василев: Сега ни предстои да отбележим гибелта на Апостола на свободата на 19 февруари, а на 21 февруари в София под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова се прави национална среща на клубовете „Млади възрожденци”, на която се събират около 150 деца, които са се изявили в различни области, за да се видят и да се срещнат с изтъкнати българи, които сме поканили на срещата.
Фокус: Какво е вашето послание към младите хора, които се включват в клубовете „Млади възрожденци”?
Васил Василев: Живял съм на много места по света, но няма по-хубава държава от България и по-свестен народ от нашия. За това искам да кажа на младите хора да дават повече на своята родина, отколкото вземат от нея, да не се страхуват да правят това, което смятат за правилно, да имат вяра в себе си, да се борят, за да заемат своето място в живота, да обичат България и да я пазят.
Фокус: Какво още бихте искали да разширите като обсег на дейността на Общобългарски комитет „Васил Левски”?
Васил Василев: Има толкова много работа да се свърши, че няма да ни стигнат и три живота. Целта е повече хора да се приобщят към идеите на Апостола, към заветите му, да ги прегърнат, да ги следват, защото те са нашата национална библия и ние трябва да вярваме в тях и да се опитаме да ги изпълним, така както можем по най-добрия начин за държавата и за народа.
Фокус: Мисълта на Левски, която винаги ви следва или, която вие следвате?
Васил Василев: „Който не е чист убивам го”.
Ваня НИКОЛОВА