НОВИНИ
4ee4756220ad1f5db5ee34455cd9e3e1_600x460

Васил Василев е преизбран за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“

by / No Comments / 222 View / март 17, 2017

4ee4756220ad1f5db5ee34455cd9e3e1_600x460

Пазете пламенна и силна възрожденската енергия, пише в приветствието си президентът Радев.

епицентър.бг – 17 март 2017

сред основателите на сдружението има хора интелектуалци, академици, общественици, професори, юристи, свещенници, военни, историци – хора от различни специалности, обединени от любовта си към Отечеството

 

Васил Василев – популярният журналист, публицист, бизнесмен и общественик, един от най-енергичните разпространители на идеите на Апостола, бе преизбран днес за втори мандат за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“
„Преди 25 години група патриоти се събраха и прозряха, че за да може България да поеме по успешния път, за да може държавата да се спаси и народът да живее така, както би искал, той трябва да се опре отново на вековните си опори, трябва да стъпи здраво на земята и да не се отклонява от пътя, начертан от нашите революционери. Тези хора прозряха, че един от основните стълбове на нашата духовност, на нашия политически ген, на нашата държавност, е Васил Левски. И решиха да основат комитет, наречен на името на Апостола на Свободата.“


С тези думи започна словото си Васил Василев пред 25-та юбилейна годишна сесия на Комитета. Той посочи, че сред основателите на сдружението има хора интелектуалци, академици, общественици, професори, юристи, свещенници, военни, историци – хора от различни специалности, обединени от любовта си към Отечеството. Подчерта заслугите на проф. Дойно Дойнов – първият и несменяем председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ до последния му дъх през 2014 година, изтъкна дейността на учредителите Стояна Патракова, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски” в Карлово, Иванка Николова, която е от първите мигове на неговото основаване. Голямо е и значението на всички онези учени и интелектуалци, които са дали неимоверно много за това комитетът да израсне като една сериозна и уважавана обществена организация в България, подчерта Васил Василев.

 

Началото е положено на 24 април1991 година в София, а първото заседание на комитета е на 2-3 юни 1991-а в Карлово. Оттогава досега е извършена огромна работа по отпечатването на книги, сборници, многотомници, монографии, научно-популярни издания, посветени на Българското възраждане, на Васил Левски и на други дейци от този период.


„Впечатляваща и достойна за уважението на цялото българско общество е равносметката от дейността на сдружението – четвърт век, посветен на духовните ценности, образованието, науката и културата“, пише в своето приветствие до комитета президентът Румен Радев.

Държавният глава поздравява Васил Василев за „далновидното решение и за упоритостта“, с която той успя да основе на територията на цялата страна ученическите клубове „Млад възрожденец“ „И днешният ни ден, и бъдещето на децата ни имат нужда от ярки примери за личното достойнство и за безкористната и смела обич, обречена на Отечеството“, отбелязва държавният глава, и пожелава на на Василев: „Пазете пламенна и силна възрожденската енергия, с която съхранявате за поколенията чистия извор на познанието и родолюбиоето“. 
Приветствие към Комитета изпрати и премиерът проф. Огнян Герджиков.
За зам. председател бе избран доц. Георги Вълчев – зам. ректор на СУ “ Св. Климент Охридски “. За членове на УС бяха избрани проф. Пламен Митев, доц. Тодор Чобанов – зам. кмет на София, Корнелия Маринова – кмет на Ловеч, д-р Емил Кабаиванов – кмет на Карлово и Любка Александрова- кмет на град Левски, както и Кирчо Атанасов – председател на ОК “ Васил Левски “ в Пловдив, бивш зам. министър на образованието, д-р Галина Цветкова – председател на ОК “ Васил Левски “ в Плевен и Кристиана Добрева – Станкова, председател на ОК ‘Васил Левски “ в Сливен.