НОВИНИ
Untitled

Васил Василев: Господин президент, извинете се за лъжата за Левски! Отворено писмо до Росен Плевнелиев Епицентър.бг – 24 март 2016

by / No Comments / 258 View / март 24, 2016

Untitled

Председателят на Общобългарския комитет “ Васил Левски “ Васил Василев разпространи отворено писмо до президента Плевнелиев заради текст в обръщението му на 18 март 2016 г. пред Народното събрание. Ето пълният текст на писмото: 

Господин президент,


В обръщението си на 18 март т.г. пред Народното събрание Вие приписахте на Васил Левски фразата: „Който ни освободи, той ще ни пороби “.  Тя бе поместена в кавички, като безспорен цитат, в електронната Ви страница. 

Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола. Казаното от Вас може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски и акт на пренебрежение спрямо труда на всички изследователи на неговото дело от Освобождението досега. Гавра с паметта на националния ни герой не може да бъде премълчана, дори когато е предизвикана от политически съображения или от невежество. 

От името на Общобългарския Комитет “Васил Левски “ и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза.  

Като се надявам да получа в най-близко време съобщение за Вашето извинение, Ви моля да приемете, г-н Президент, уверенията в дълбокото ми уважение към президентската институция в България

Васил Василев  
Председател на Общобългарския комитет “Васил Левски“Untitled