НОВИНИ
7c00023091d40cb7f9b240cda9dc7283

Васил Василев: Все повече нараства интересът към Левски като идеология на българския национален дух

by / No Comments / 88 View / май 30, 2016

7c00023091d40cb7f9b240cda9dc7283

27.05.2016 09:50 / / Интервю Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев провежда среща с активисти на Клубовете „Млади възрожденци“ в градовете Разград, Търговище и Шумен. Целта е да се направи преглед на дейността им и да се обсъдят инициативи през ваканционния сезон. От господин Василев ще научим и за срещите му с кметовете на тези населени места. Добър вечер, господин Василев.

Васил Василев: Добър вечер.

Водещ: Какво е общото между тези срещи? Какво научавате от разговорите с младите възрожденци?

Васил Василев: И от разговорите с младите възрожденци, и от разговорите с общинските комитет „Васил Левски“ в трите града виждам колко е силен, колко нараства определено интересът към Левски, особено тук може би от една-две години, и то не толкова към Левски като личност, като подвиг, защото тук много неща са известни, а по-скоро интересът е насочен към Левски като идеология, като философия на българския национален дух, на морала в политиката, като олицетворение на това, което хората искат да виждат в политиците днес. И може би, защото се стремят към това, защото този род хора им липсват в политиката, затова интересът към Левски е толкова голям и то, ще ви кажа, това са райони със смесено население, в които почти всички етнически групи освен българите, имат този пиетет пред Левски. Може да изглежда странно, но аз се уверих в това нещо особено сред срещите с децата. Сред тях половината или някаква част от децата са с турски имена или ислямски имена, и това са хора, които благоговеят пред Левски по същия начин, по който и техните другари и другарчета, съученици българи.

Водещ: Господин Василев, какво от идеологията на Васил Левски е приложимо днес и възможни ли са политици, които да носят профила и ореола на Апостола на свободата?

Васил Василев: Всичко е приложимо от идеологията на Левски. Това е една цяла философия за развитието на нацията и националния дух, която е въплътена и по гениален начин изразена в малкото документално наследство за този огромен мащаб от идеи и виждания, които Левски ни оставя. Даже в тези кратки напътствия, в тези бележки, в тези писма, които той е писал в устава на Революционния централен комитет, в обръщенията му към неговите съратници, вътре се съдържа всичко това, което ние бихме искали да видим днес и което да е моралната норма, в която да се ограничава, в която да се ограничават действията и движенията на нашите политици. Неговите завети са наистина вечни и който ги препрочете, вижда каква огромна нужда имаме днес от това те да бъдат приложени. И не само това и че ако бъдат приложени тези съвети, България много бързо може да реши проблемите си и да започне да се развива така, че, както казвал Апостола: „Бързо да бъдем равни с другите европейски народи“, но затова е необходимо да сме задружни, затова е необходимо да си казваме кривиците един на друг. Това, което казваме днес, да не го забравяме утре и така нататък – да избираме най-добрите, най-великодушните, най-безстрашните, най-способните, за да водят те народа в светлото бъдеще, което той иска и заслужава.

Водещ: Господин Василев, не се ли яви като своеобразен контрапункт срещата и разговорите ви с кметовете на населените места, в които се срещнахте с млади възрожденци и с вашите съмишленици от общобългарския комитет „Васил Левски“. Васил Василев: В Шумен, някой от града, те са различни, например, в Шумен е подписан от кмета етичният кодекс на Левски, очаквам кметът на Търговище, с когото не успях да се срещна, също да го подпише след заседанието на Общинския съвет. Това вече е приготвено, разгледано и е прието, така че тази идея за повече морал в политиката, която се изразява дори и в подписването на етичния кодекс на Левски, също си пробива все по-често път. Аз ще кажа, че от 265 общини в България, кметовете на повече от 100 вече са подписали етичния кодекс на Левски и е много трудно, когато този кодекс бъде закачен отвън – там, където минават гражданите и когато на него пише всичките тези морални препоръки, които Левски отправя, и когато кметът се подпише в името на Левски, това не може да не остане без последици. Това влияе на хората. Хората гледат и преценяват дали това, което кметът е подписал, дали го спазва. В този смисъл това има и много силен ефект, убеден съм в това.

Водещ: Т.е. вие предлагате като коректив именно подписа на такъв документ?

Васил Василев: Да, защото той много задължава. Първо, отгоре се казва, че е воден от интересите на народа и отдолу се заключава преди подписа – в името на Левски. Не знам кой е този българин, който ще подпише това нещо в името на Левски и след това ще го престъпи, прекрачи или отмине с лека ръка. Това задължава.

Водещ: Проведохте ли разговори с някои от кметовете освен за кодекса на Левски, за спазването на този кодекс, и за актуалната политическа действителност и ролята на местната власт в нея? Васил Василев: Не, за мен центърът на разговорите и в трите населени места заедно с обществеността, с нашите общински комитети, с децата, беше подготовката за следващата година, когато това е 180-годишнината от рождението на Левски – една годишнина, която се надяваме всички ние да отбележим по достоен начин и цялата държава да се присъедини към отбелязването на годишнината от рождението на националния герои, защото все по-често виждаме, че Левски има не само общонационално значение, той има общоевропейско, световно значение. Неговите формулировки толкова простичко, толкова естествено написани, толкова кратко съставени, те са в основната на всичко това, за което ние копнеем и като европейска демокрация и като права на човека и като равенство и като солидарност между хората, като схема и начини, и морал на политиката. Това нещо не съществува в много голяма степен днес в Европа и в този смисъл заветите на Апостола наистина могат да се превърнат в нещо, което да покаже на целия Европейски съюз, че България преди 150 години е имала един лидер, един национален герой, който е успял да въплъти всички надежди и очаквания на хората за едно по-светло бъдеще и да има покаже пътя, по който може да се върви, за да се стигне до това.

Водещ: След Разград, Търговище и Шумен, къде ще ви отведе вашата обиколка?

Васил Василев: Аз сега се връщам в София. В следващите дни предстои откриването на много голяма, много голяма група млади възрожденци в Търново, където ще бъде и където също ще проведем среща с местната общественост, с комитета „Васил Левски“ и обиколката продължава, защото интересът и на децата към младите възрожденци е много голям и разговорите ми с тях бяха посветени на това какво ще направят добро през дните на ваканцията, на кого ще помогнат, какво ще научат, какво ще напишат, как ще участват в обществения живот, защото това са организирани, те са вече социализирани деца. И знаете ли какво е огромно удоволствие, когато децата разберат, че възрастните ги оценяват доброто, което са направили, защото това ги стимулира да бъдат още много по-активни, да продължават да вършат добри дела, а това е нещо, от което има нужда цялото общество. Аз ще ви кажа, че и в трите града се срещнах с немалко деца, циганчета, които с такова удоволствие изпълняват стиховете на Ботев, изпълняват стихове на Вазов, пеят „Мила родино“ със същия, със същата жар, която го пеят или рецитират и останалите деца. Между тях няма никаква разлика и ако ние има помагаме да чувстват, и да заживеят и да отраснат с мисълта, че между тях няма разлика и всеки, който обича държавата си, родината си, отечеството си и следва тези морални завети на Левски, може да е сигурен, че ще успее в живота.