НОВИНИ
П. Карталов

Апостолът честван с непозната опера на 17 юли 2017 г.

by / No Comments / 69 View / юли 7, 2017

 „Поставих си задача да открия едно произведение от български композитор, писал за Левски. Всички обаче ми казаха, че няма такова, но се оказа, че в Радио София има и запис, и партитура на една забравена творба на прекрасния композитор Боян Икономов – „Оратория – реквием „Васил Левски” по текст на Димитър Точев”. Така започна съвместната пресконференция Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, с представители на всички организации и медии, отговорни за честванията на 180 годишнината от рождението на Васил Левски.

Концертът е съвместен проект на Софийската опера, Военната академия, Общобългарския  комитет „ Васил Левски”, БАН, МК и Софийска община за отбелязването на 180 г. от рождението на Васил Левски. Концертът ще бъде на 17 юли, понеделник от 20 ч. в парка на Военната академия „Г.С.Раковски”. Ще бъдат изпълнени още две произведения „Жертва Вечерня” в изпълнение на Борис Христов, едно песнопение, един псалм, изключително духовен и подхождащ на събитието, както и фрагмент от „Импровизация” на Панчо Владигеров  с участието на нашия балет. Там публиката ще види образите на Света София с трите й дъщери, поясни  директорът на Софийската опера.

След две седмици, на 17 юли вечерта, в красивия парк на Военната Академия „Г.С. Раковски” от 8 ч. вечерта ще бъде представена „Оратория – реквием за В. Левски”. Това уникално и неизвестно досега родно музикално произведение, ще бъде в три части и ще включва солисти, хор, оркестър и рецитатор –  разказа за неизвестното произведение диригентът Борис Спасов.

Заедно с акад. Пламен Карталов  събитието представиха  ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия „Георги С. Раковски”,чл.кор. проф. Костадин Ганев, зам.председател на БАН, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски” , диригентът Борис Спасов и генералния директор на БТА Максим Минчев.

„Благодаря на Пламен Карталов, идеята беше негова. Той намери ораторията, отупа я от прахта и в къси срокове успя да я подготви, което буди възхищение, подчерта Васил Василев, председател на ОБК „В. Левски”. Той посочи, че  представянето й пред софийската публика на 17 юли ще е кулминация на честванията на годишнината.

„Странно е, че за В. Левски има много литературни произведения, стихове, но песни и по-големи музикални произведения – няма. Затова представянето на забравената оратория за Апостола ще остане в историята”, каза още Васил Василев. И добави: „Мотото на концерта е „Боже, избави България…” „ ние наистина трябва да се замислим как точно Левски си е представял изграждането на чиста и свята република”.

Този концерт го бях планирал на площада между изложбената площ „Квартал 500” и Ботаническата градина, до паметника на Левски, но заради предстоящ ремонт на бул. „Дондуков” решихме концертът да бъде в парка на Военната академия „Г.С. Раковски”, където също отскоро има паметник на Апостола, посочи акад. Карталов. Медийни партньори на събитието са обществените медии БТА, БНТ и БНР. „Ораторията ще бъде излъчена на следващия ден – 18 юли, точно на паметната дата по БНТ, веднага след новините. Така публиката от цялата страна ще получи този подарък. Това ще  бъде и единственото събитие по случая в столицата”, обясни Карталов.

„Паметникът на Апостола във Военната академия беше открит в края на 2016 г. и малко хора са го чували. Концертът е хубав повод за него да научат повече столичани”, посочи ген. Груди Ангелов, директор на ВА. С колегите разбрахме, че сме съмишленици в едно общо дело, което ще се проведе в нашия парк, който е национална забележителност”. В парка, който е създаден през 1906 г., има над 10 000 дървета – редки видове, доставени навремето от Кавказ,  посочи генералът.

„Има каузи, в които хората трябва да се обединят – такава кауза е България, отбеляза  чл.кор.проф. Костадин Ганев  , зам.–председател на БАН. Нашата академия не е само изследователски център, но и духовен, затова и подкрепихме инициативата, поясни той.

„Малцина знаят кой е Боян Икономов. Той учи и работи в париж, където прави освен концерти и български хор, с който обикаля цяла Франция. Когато се завръща у нас, пише много симфонични произведения, включително музика за игралните филми „Снаха” и „Ивайло”, разказа  диригентът Борис Спасов. „Ораторията-Реквием „Васил Левски” е пропита с много тъга и драматизъм, докато в третата чест пробива с емоция оптимизмът, като цялата творба е основана на много  вълнуващ текст, обясни той.