Васил Василев - събрание

25 години ОбК „Васил Левски“ – Лом

by / No Comments / 47 View / септември 28, 2017

В тържествена обстановка в една от залите на народното читалище “Постоянство 1856” в Лом беше честван четвърт вековният юбилей на общинския комитет „Васил Левски”.

-През късното лято на 1991 година бях поканен от горещия родолюбец и задълбочен  изследовател на деятелността на Васил Левски в Лом и Ломския край Петър Вилмош, който сподели с мен идеята за създаване в държавата на движение от последователи на делото на Апостола на свободата – спомня си съоснователят на комитета в крайдунавския град, а сега и негов заместник-председател Юлий Йорданов. – Поумувахме кои да поканим и се насочихме към историците Златка Митева, Александър Михайлов и Борислав Кръстев. На поканата ни се отзова и потомъкът на Мито Цветков – един от сподвижниците на Апостола –  инж. Георги Кръстев. След като извършихме немалко предварителна организационна работа се състоя и неговото учредяване на 24 октомври 1991 година.

На тържественото честване слово за Апостола по случай 180-ия му рожден ден произнесе педагогът Васил Божинов. Председателят на комитета Иван Георгиев направи преглед на стореното от комитетските дейци през изминалите 25 години.Лом Василев реч ляво

Председателят на общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев поздрави членовете на комитета и ломските граждани с паметния юбилей и акцентува на актуалните задачи, стоящи пред комитета в годината на Апостола. Той връчи грамота за особени заслуги в утвърждаването и разпространението на идеите и ценностите на Апостола и по случай 25-годишнината на комитета, с която общобългарският комитет „Васил Левски“  награждава учредителите Петър Вилмош – посмъртно и Юлий Йорданов, както и активистите инж. Жори Алексиев, Васил Божинов, ръководителката на клуб „Млади възрожденци“ при основно училище „Константин Фотинов“  Славка Грънчарова и председателя Иван Георгиев.Лом деца

Участниците в тържественото честване бяха поздравени от членове на клуб „Млади възрожденци“ и от певците от вокалната група „Шоколадче” с ръководител Росица Кръстева.