НОВИНИ
IMG_8235

180 години от рождението на Апостола – равносметката

by / No Comments / 45 View / декември 21, 2017

„Преди година се събрахме тук, за да обявим 2017 г. като годината Васил Левски, в която честваме 180 години от рождението му. Създадохме Национален организационен комитет и заедно с Общобългарския комитет „Васил Левски” си поставихме за цел в юбилейната година да повдигнем националния дух, тъй както го описа в заветите си Апостола. Васил Левски носи в себе си идеологията на българския дух, съчетал в себе си идеала за свобода”.

Това заяви Васил Василев, председател на ОБК „Васил Левски”, при откриването на съвместната пресконференция за обявяване на резултатите от националния годишен план за честването на юбилейната година на Апостола. На пресконференцията присъстваха зам.-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Ловеч – Корнелия Маринова и кметът на Карлово – Емил Кабаиванов.

В страната има 265 общини, от които над 200 взеха участие в различни инициативи, посветени на юбилея. На практика това означава, че почти целият народ пряко или косвено е взел участие в различните инициативи, организирани по цялата страна във връзка с юбилея.

Държавата, отпусна значителни средства за почти всички мероприятия и така много ни помогна да осъществим богатия на събития годишен национален план. Специални благодарности искам да изкажа към ексминистрите на културата Вежди Рашидов, неговият наследник Младенов, както и към сегашният министър – Боил Банов. Те показаха разбиране и съдействаха по всякакви начини на нашите инициативи и с тяхна помощ осъществихме високите си цели, подчерта г-н Василев.

Общобългарският комитет „Васил Левски” беше организатор или съорганизатор в голяма част от планираните събития. Направихме изложба от портрети и картини за Апостола, които ще разпратим по всички младежки клубове и български училища в чужбина. Това ще е нашият принос към патриотичното възпитание на нашите деца зад граница, където няма нищо, което да им напомня Отечеството и Васил Левски, каза още председателят на ОБКВЛ.

Той добави, че клубовете „Млади възрожденци”, в които членуват над 4000 деца, включително и в клубовете  зад граница, са участвали в различни конкурси за рисунки, картички, есета и стихотворения посветени на Апостола през юбилейната година. „Това оказа сериозен положителен ефект върху патриотичното възпитание на децата. А когато децата говорят за Левски, се чувстваме възнаградени”, каза г-н Василев.

IMG_8236Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подчерта, че заедно с кмета на Карлово – Емил Кабаиванов, са имали редица общи инициативи, които са предизвикали голям обществен отзвук. В тях са се включили не само обикновени граждани и общинари, но и представители  на държавната власт.

„Дълги години Васил Левски беше нещо далечно за повечето българи, но през тази юбилейна година успяхме да припомним величието на този национален герой. Планирахме редица съвместни инициативи с община Карлово – рожденият град на Апостола. Включиха се всички, а бившият председател на парламента Димитър Главчев участва в националната колоездачна обиколка от Карлово до Ловеч, като лично премина на колело разстоянието от Къкринското ханче до паметника на Левски на крепостта Хисар в Ловеч.

Кметът на Карлово г-н Кабаиванов добави, че основната цел е била да се направи по-достъпен образа на Апостола за хората и похвали председателят на ОБКВЛ Васил Василев за изключително успешната инициативи на клубовете Млади възрожденци.IMG_8238

„Министерството на културата винаги е подкрепяла повдигането на националния дух и патриотичното възпитание. Днешното ръководство на министерството е готово да застане и зад предстоящите чествания в юбилейната 2018 г., когато честваме 140 години от Освобождението на Отечеството.

На въпрос на журналисти как бихме могли да се представим през идеите на Апостола по време на председателството ни на ЕС, г-н Василев каза: „Ако правителството обърне внимание на идеите на Васил Левски, ще види, че най-доброто представяне на Родината ни е чрез популяризирането на страната чрез идеята за свобода, братство и равенство, които ни завеща Апостола. Защото ако Левски беше французин или англичанин, щеше да е световно известна историческа личност, тъй като в най-тежките и тъмни години на робството тъкмо той е носел безумната за ония времена идея за бунт, за свобода. Това е значителна част от нашия, български принос към европейската култура и цивилизация – идеята за свободата като висша човешка ценност”, заключи Васил Василев.

ОБК „Васил Левски”