НОВИНИ
Картички

Конкурс за най-добра картичка на тема „Освобождението на България“ в РКИЦ

by / No Comments / 85 View / декември 13, 2017

Изложба от 348 коледни картички, посветени на 140 години от Освобождението на България и изработени от децата на клубове „Млади  възрожденци“ в цялата страна, събраха отбрана публика в Руския културно-информационен център в София снощи. в рамките на изложба в чест на идващата догодина 140-та годишнина от Освобождението на България.

Младите възрожденци от  столичните клубове при  159 ОУ „Васил Левски“, 58 ОУ „Сергей Румянцев“ и 162 ОУ „Отец Паисий“, изнесоха кратка празнична програма.

4ee4756220ad1f5db5ee34455cd9e3e1_600x460Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „В. Левски“ поздрави децата по повод родолюбивата инициатива. Г-н Василев обяви наградените в конкурса участници.

„Тази картичка е на Алекс Сергиев от гр. Съединение. Тя ще бъде изпратена на Президента г-н Румен Радев. Това е първата награда. Има три първи награди. Втората първа награда ще бъде изпратена на председателя на парламента г-жа Цвета Караянчева, а третата на министър-председателя Бойко Борисов“, каза той.

Ръководителят на представителството на „Россотрудничество“ в България П. В. Журавльов поздрави децата:

Ръководител на "Россотрудничество" в България

Ръководител на „Россотрудничество“ в България

„Много се радвам, че РКИЦ е домакин на тази прекрасна инициатива! Надявам се все повече български деца и младежи да изучават руски език и да популяризират руската култура в България. Надявам се и през следващата юбилейна година, когато нашите два братски народа честват 140 години от Руско-турската освободителна война“, нашето сътрудничество с ОБК „Васил Левски“ да продължи“, подчерта той.

Децата получиха подаръци, а картичките до една ще бъдат изпратени на българските държавници, приятели и съмишленици на ОБКВЛ.

БНТ попита децата какво знаят за Освобождението:

Весела, 4 клас: „Че е станало през 1878 г. и всеки българин трябва да знае това“.
Митко, 3 клас: „Знам, че Васил Левски е бил герой“.
Симона, 3 клас: „Знам, че България е била велик народ и че винаги ще бъдем велик народ.“