НОВИНИ
e3568bb2ec501da3c38365ff4ab9f844

Васил Василев, комитет „Васил Левски“: С честванията на 180-годишнината на Левски успяхме да накараме хиляди български деца да разберат какво е свобода

by / No Comments / 129 View / декември 21, 2017

e3568bb2ec501da3c38365ff4ab9f844

С честванията на 180-годишнината на Левски успяхме да накараме хиляди български деца да разберат какво е свобода. Това каза председателят на Изпълнителното бюро на Общобългарски комитет „Васил Левски” Васил Василев по време на заключителното заседание на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, предаде репортер на Агенция Фокус.

В заседанието взеха участие и кметовете на Ловеч и Карлово – Корнелия Маринова и д-р Емил Кабаиванов.

Васил Василев уточни че преди година тримата са се събрали заедно, за да предложат на правителството 2017 г. да бъде обявена за година на Левски поради 180-годишнината от рождението му. „Нашето предложение беше изцяло прието и държавата дори отпусна значителни средства за почти всички инициативи, които се проведоха. В рамките на цялата държава и на стотиците различни звена, които подеха кампанията, имаше безброй много инициативи. И това се случи, защото Левски е идеология на българския дух – никой друг народ няма това, което ние имаме. Той е съчетал в себе си не само борбата за свобода, храбростта, смелостта и честността, но и е развил всичко това за цялостната визия на народа ни. Той е това, което всички българи искат. Българите и България заслужават това, което Левски описва в своите завети, заради това годишнината имаше много силни ефекти. Когато обобщавахме всичко, се оказа, че над 250 общини в България са проведени различни инициативи във връзка с тази знаменателна годишнина – това показва, че целият народ е участвал в тези чествания. Успахме да накараме хиляди деца, хиляди българчета, да разберат какво означава свобода“, каза още той и уточни, че това е начинът, по който държава и общини могат да взаимодействат в името на националните цели.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова обясни, че това е едно от най-дълбоко смислените неща, които като човек с над 25-годишен опит е вършила. „Това е една обединяваща идея, която мотивира както и местната власт, така и много училища и културни институти, които заработиха на много по-активни обороти. Още се вълнувам от това, което преживях, от отношението на хората, от това как науката отиде на достъпно място, за да разказва на децата и да направи Левски достъпен и близък, тъй като дълги години той беше като икона, като нещо далечно. Но ние успяхме да направим така, че нуждата от него да се почувства истински“, каза още Маринова и уточни, че през цялото време държавата им е оказвала пълна подкрепа.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов коментира, че задачата, която са си поставили, е била не да се повтарят юбилейни чествания, каквито е имало през годините, а да се опитат по човешки начин да разкажат и да направят Левски достъпен за различните възрасти. „Когато децата говорят за Левски – от това по-ценно няма. Благодаря на всички, с които заедно работихме през тази важна за нас култура – и на държавата в лицето на Министерството на културата, Министерството на финансите и Министерството на образованието“, каза още Кабаиванов.

Цветилена СИМЕОНОВА

http://www.focus-news.net/news/2017/12/20/2469302/vasil-vasilev-komitet-vasil-levski-s-chestvaniyata-na-180-godishninata-na-levski-uspyahme-da-nakarame-hilyadi-balgarski-detsa-da-razberat-kakvo-e-svoboda.html